EMDR terapija

Kaj je EMDR terapija?

Pri svojem terapevtskem delu poleg psihoterapije transakcijske analize uporabljam tudi metodo EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, slovensko: desenzitizacija in ponovna predelava z očesnim gibanjem). To je izjemno učinkovita metoda, ki temelji na naravni sposobnosti našega telesa, da predela neprijetne, boleče in travmatične izkušnje, ki so ostale ”zamrznjene” v naših možganih in nam povzročajo številne težave, kot so slaba samopodoba, občutek neprimernosti, manjvrednosti, nemoči, ranljivosti itd.

EMDR se uporablja pri delu s čustvenimi težavami, ki so:

  • posledica travmatskih dogodkov iz otroštva (zanemarjanje, neustrezni družinski odnosi, fizično ali spolno nasilje, posledice alkoholizma v družini…);
  • stresnih dogodkov  v odraslosti;
  • travmatskih dogodkov, kot so prometna nesreča, naravna nesreča, vojna…,

pa tudi pri delu z anksioznimi motnjami, osebnostnimi motnjami, bolezni odvisnosti in drugih duševnih motnjah. EMDR lahko s pridom uporabljajo tudi ljudje, ki ne trpijo zaradi čustvenih težav ali bolezni. Uporaba metode je primerna tudi za doseganje boljših poslovnih rezultatov in izboljšanje športnih in umetniških sposobnosti.

Kako deluje EMDR?

EMDR terapija uporablja bilateralno stimulacijo (desno/levo premikanje oči, taktilna ali slušna stimulacija), ki doseže ”zamrznjene” disfunkcionalne spomine in pomaga možganom, da uspešno obdelajo oz. reprocesirajo izkušnjo. Rezultat je spomin na dogodek, ki je opremljen z ustreznimi ali pozitivnimi občutki, mislimi in sliko.

Zakaj uporabiti EMDR?
Številna klinična in nevrobiološka raziskovanja so v zadnjih letih potrdila in dokazala veljavnost in učinkovitost tega psihoterapevtskega pristopa. APA (American Psychiatric Association) in NICE (National Institute of Clinical Excellence) priporočata EMDR kot učinkovito metodo za postravmatsko stresno motnjo.
Več informacij o EMDR:
http://www.emdr.com/

Scroll to Top