aleksandra@psihoterapija-bajt.si
041 728 110

Psihoterapija

Psihoterapija vam lahko pomaga pri:

 • občutkih žalosti in potrtosti, nemoči ali malodušja 
 • pomanjkanju samozavesti, občutkih manjvrednosti
 • neuspešnem reševanju problemov, težavah v medosebnih odnosih
 • težavah s koncentracijo na delo, učenje, vsakodnevne aktivnosti
 • pretirani skrbi, stalnem pričakovanju, da se bo zgodilo kaj hudega
 • povzročanju škode sebi ali drugim (na primer motnje hranjenja, alkoholizem, uživanje drog)
 • samomorilnih mislih
 • tesnobi in strahu, občutkih sramu
 • težavah v spolnosti, ljubosumnosti
 • občutkih stresa, nespečnosti
 • želji po osebni rasti in napredku

Pomembno je govoriti o svojih težavah z nekom, ki vam za razliko od družine in prijateljev zna ponuditi objektiven pogled na situacijo. Tako lahko dobite pravilno perspektivo za razjasnitev in uspešno rešitev problema.

Psihoterapija lahko koristi vsakomur, četudi nima večjih problemov. Izkoristite jo lahko za osebnostno rast.

Kaj je psihoterapija?

Psihoterapija je proces, ki temelji na medosebnem odnosu. Skozi dialog klientka ali klient in in terapevt poiščeta vzorce vedenja, mišljenja, čustev in telesnih občutij, ki preprečujejo dobro počutje. Staro prepričanje, da so ljudje, ki poiščejo terapevtsko pomoč, ''nori'', je davno preživeto. Tisti, ki se danes odločijo za terapijo, so večinoma običajni ljudje v borbi z vsakodnevnimi človeškimi težavami, kot so stres, depresija, tesnoba, težave v odnosih. Zelo malo ljudi ima resnejše duševne težave in ti navadno poiščejo pomoč v programih, ki nudijo višjo stopnjo oskrbe. Tisti, ki se zaradi obiskovanja terapevta bojijo obsojanja okolice, lahko terapijo uporabijo za grajenje samozavesti in osvobajanje od mnenj drugih.

Psihoterapija pomaga ljudem vseh starosti živeti srečnejše, bolj zdravo in produktivno življenje.

Kaj lahko pričakujete?

Delo poteka tako, da na začetku raziščeva, kaj je tisto, kar bi želeli spremeniti v svojem življenju in kako si predstavljate sebe ob koncu terapije. Sprejmeva dogovor o osebnostni spremembi in se dogovoriva za korake, ki naju bodo pripeljali tja. Delo poteka v varnem okolju; z moje strani lahko pričakujete objektiven, nevtralen odnos, podporo in ustrezne povratne informacije.

Najin odnos je zaupne narave; kar se pogovarjava, ostane znotraj sten moje pisarne. Spoštujem tudi etični kodeks Evropske zveze za transakcijsko analizo (EATA), ki nas terapevte zavezuje k upoštevanju etičnih in moralnih načel, zapisanih v njem.

Moja želja je, da terapijo doživite kot varno, zdravo in pozitivno odnosno izkušnjo.

Kako poteka proces osebnostne spremembe?

Se dostikrat počutite, da ne morete razrešiti svojih problemov? Niste edini. Ko nam je težko, se pogosto borimo proti svojim občutkom. Včasih poskusimo vse skupaj pomesti pod preprogo, nekateri od nas se zatečejo k pretirani samokritiki, tako da se na koncu počutimo še slabše. Prvi korak k osebnostni spremembi je sprejemanje svojega problema. V terapiji vas bom spodbujala k razumevajočemu, sočutnemu in radovednemu odnosu do samega sebe. V tem procesu boste odkrivali svoj pravi jaz, opuščali stare vzorce čustvovanja, mišljenja in vedenja, celili stare rane ter se usmerjali k temu, kar resnično hočete in potrebujete zase. Skupaj bova razvijali orodja za podporo spremembam, ki jih boste pripravljeni narediti.

Kdo potrebuje terapevtsko pomoč?

Četudi morda niste obremenjeni s predsodki o psihoterapiji, se je vseeno težko odločiti za tak korak. Zame osebno je bila odločitev za vstop v psihoterapevtsko obravnavo, ko sem se pred 20 leti soočila z zame nepremostljivimi težavami, povezana s strahom in živčnostjo. Danes vem, da je bila odločitev za terapijo ena najboljših v mojem življenju. 
Razlogov, zaradi katerih se ljudje odločijo za terapevtsko pomoč, je veliko. Nekateri ljudje jo poiščejo, ker se že dolgo počutijo potrto, malodušno, tesnobno ali jezno. Drugi se za to odločijo zaradi trenutnih situacij, v katerih potrebujejo podporo in usmerjanje. Lahko se soočajo z ločitvijo, odhodom odraslih otrok od doma, izgubo ali menjavo delovnega mesta.